Wytrawne

Krakersy z pastą z czerwonej papryki i hummusem buraczanym

Przygotowanie
30 minut
Pieczenie
45 minut
Liczba porcji
4-6

Idealna przekąska dla przyjaciół.

Używane produkty

Składniki

Pasta z pieczonej czerwonej papryki:
Krakersy Gullón Quinoa i Chia
150 g
Czerwona papryka
2
Czosnek
1 ząbek
Kminek mielony
1 łyżeczka
Nasiona sezamu
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
Sól
Hummus buraczany:
Krakersy Gullón Chedar
150 g
Gotowana ciecierzyca
150 g
Gotowane buraki
40 g
Suszona kurkuma
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
Sól

Krok po kroku

Pasta z pieczonej czerwonej papryki: 

  1. Czerwoną paprykę wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować oliwą i lekko posolić. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Pozostaw do ostygnięcia, obierz i usuń nasiona. 
  2. W blenderze wymieszaj paprykę z ząbkiem czosnku, kminkiem, kroplą oliwy i solą. 
  3. Podawaj pastę z czerwonej papryki w miseczce i udekoruj ziarnami sezamu. 
  4. Podaj z krakersami Gullón z nasionami chia i komosą ryżową. 

Hummus buraczany: 

  1. Ugotowaną ciecierzycę wymieszaj z burakami, odrobiną oliwy z oliwek, soli do smaku i odrobiną wody. 
  2. Mieszaj, aż utworzy się kremowa pasta (możesz dodać trochę więcej wody do rozcieńczenia). 
  3. Hummus podawać w misce i delikatnie posypać kurkumą. 
  4. Podawaj z Krakersami Gullón z Chedarem. 

Używane produkty

Najnowsze przepisy

Wypróbuj ciastka Gullón w przepisach
15 min przygotowanie - 35 min pieczenie

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

10 min przygotowanie- 45 min pieczenie

Bezglutenowe muffinki czekoladowe z marchewką