Pustynie

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Przygotowanie
15 minut
Pieczenie
35 minut
Liczba porcji
8

Pyszny i łatwy przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe z Gullón Gluten Free María.

Używane produkty

Składniki:

Puree jabłkowe
250 g
Brązowy cukier
100 g
Napój sojowy
120 ml
Płatki owsiane bezglutenowe
300 g
Skrobia kukurydziana
50 g
Bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Marchewka (obrana i starta)
180 g
Mielony cynamon
1 łyżeczka
Szczypta soli
Odrobine soku z cytryny
Rodzynki
60 g
Lukier:
Deser sojowy
50 g
Wegańska alternatywa serka śmietankowego
150
Cukier
20 g
Ciasteczka bezglutenowe Gullón Mária
4

Krok po kroku

Ciasto:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC (grzanie górne i dolne) 
  2. Do miski dodaj sok jabłkowy, brązowy cukier, napój sojowy i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. 
  3. Dodaj płatki owsiane, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj. 
  4. Dodaj starte marchewki, rodzynki i mieszaj, aż wszystko się połączy. 
  5. 22 cm foremkę posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek i owiń papierem do pieczenia. Umieść w środku ciasto i wyrównaj łyżką. 
  6. Piecz ciasto przez 30-35 minut. 
  7. Pozostaw ciasto do ostygnięcia. 

Lukier: 

  1. W misce wymieszaj jogurt sojowy z twarogiem i cukrem, aż wszystko dobrze się połączy. 
  2. Zmiażdż ciasteczka rękoma. 
  3. Na wierzch ciasta dodaj polewę jogurtową i posyp pokruszonymi herbatnikami. 

Używane produkty

Bez glutenu - Tradycyjne - Wysoka zawartość błonnika
Gluten Free María
Spróbuj!

Najnowsze przepisy

Wypróbuj ciastka Gullón w przepisach
15 min przygotowanie - 35 min pieczenie

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

10 min przygotowanie- 45 min pieczenie

Bezglutenowe muffinki czekoladowe z marchewką