
Gullón, popularne ciastko od 1892 r.
Początki Galletas Gullón
Marka Galletas Gullón została założona przez Manuela Gullóna w 1892 roku. Ten energiczny, obdarzony wyobraźnią i przedsiębiorczy człowiek współpracował z lokalnymi kupcami, aby zaprezentować w Hiszpanii produkt, który był wówczas nieznany hiszpańskiemu społeczeństwu: ciastka, które stały się popularne w Anglii na początek XIX w. wiek.
Firma Galletas Gullón z powodzeniem utrzymała swoją pozycję i rozwijała się przez lata. Przetrwała poważne kryzysy, takie jak hiszpańska wojna domowa, podczas której utrzymała poziom produkcji i gwarantowała ciągłe dostawy mąki, głównie ze względu na swoje strategiczne położenie w największej produkcji pszenicy w kraju obszar.
Od lat pięćdziesiątych Galletas Gullón zacząła dywersyfikować swoje portfolio produktów, wprowadzając herbatniki María i Tostada Dorada, które przed pieczeniem maczano w oleju, aby uzyskać charakterystyczny wygląd.
Po ciągłych inwestycjach i modernizacji technologicznej w Galletas Gullón, polityka biznesowa uległa zmianie i w 1979 r. firma wprowadziła na rynek hiszpański pierwsze ciastko pełnoziarniste, a w 1986 r. pierwsze ciastko z olejów roślinnych. Doprowadziło to do stworzenia nowego segmentu „zdrowych” herbatników, którymi Gullón nadal kieruje w Hiszpanii.
W latach 1997-1999…
W latach 1997 i 1999 Galletas Gullón został pierwszym hiszpańskim producentem ciastek, który otrzymał certyfikaty jakości i ochrony środowiska od AENOR zgodnie z ISO 9002 i 14001.
Na początku 2000 roku w Portugalii powstała pierwsza spółka zależna (Bolachas Gullón). Pierwsze niskokaloryczne herbatniki pojawiły się na rynku w tym samym roku.
W 2002…
W 2002 roku firma wprowadziła na rynek ciastka odpowiednie dla diabetyków, bez laktozy, fruktozy i sacharozy.
W 2003 roku w Aguilar de Campoo otwarto fabrykę Gullón II. Jest to największa i najbardziej zautomatyzowana fabryka w Europie, o powierzchni 100 000 m2 i posiadająca magazyn o powierzchni 18 000 m2 o pojemności 27 000 palet.
W marcu 2012 roku Galletas Gullón otworzył nowy włoski oddział „Biscotti Gullón” i otworzył trzecią fabrykę: VIDA, Vértice de Innovación y Desarrollo de Alimentos, SA, również w Aguilar de Campoo. Ta trzecia fabryka produkuje produkty zbożowe głównie na rynki zagraniczne.
W 2015 roku…
Firma ma obecnie roczny obrót przekraczający 200 milionów euro i eksportuje do ponad 100 krajów na wszystkich pięciu kontynentach. Oferuje szeroki wybór produktów, od tradycyjnych herbatników śniadaniowych, takich jak Maria i Tostada, po szereg zdrowych herbatników: pełnoziarnistych, bogatych w błonnik, niskokalorycznych, a także organicznych lub słonych „krakersów”.
W 2021
W 2021 r. Galletas Gullón, główny i wiodący producent ciastek w Europie, przedstawił odpowiedzialny biznesplan, na którym opiera strategię zrównoważonego rozwoju mającą na celu stworzenie długoterminowej, wspólnej wartości poprzez rozwój środowiskowy.
Strategia ta umożliwia pogodzenie celów Galletas Gullón z tzw. Agendą 2030 i przyczynić się do realizacji 11 z 17 celów zrównoważonego rozwoju światowej organizacji UNESCO.